Case Pharma Bio-Research
 
Cases
 

Vijftien jaar na de oprichting gaat Pharma Bio-Research in 1999 failliet. Trimoteur start de onderneming door en herbouwt het bedrijf in drie jaar tijd tot een wereldspeler in klinisch onderzoek.

Aan 15 jaar groei komt een eind

Pharma Bio-Research (PBR) is een Clinical Research Organisatie (CRO). CROís voeren in opdracht van farmaceutische bedrijven het eerste stadium van klinisch onderzoek op nieuwe geneesmiddelen bij gezonde proefpersonen uit en verrichten het bijbehorende laboratoriumwerk. PBR groeit na de oprichting in 1984 uit tot een onderneming met 300 medewerkers en eigen klinieken in Noord-Nederland. In de zomer van 1999 komt een abrupt einde aan de opgaande lijn. Na een periode van groei in fase I onderzoek, lukte de zwaar aangezette sprong naar fase II en III onderzoek niet, ondanks goede marktvooruitzichten. Banken werden nerveus, het management afgeleid en tenslotte ook klanten ontevreden over de dienstverlening. Een faillissement werd onafwendbaar.


Succesvolle doorstart

Trimoteur start de onderneming door, samen met de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij en een informal investor. Het bedrijf maakt een hernieuwde start met 100 van de 300 oorspronkelijke medewerkers. Trimoteur zet haar eigen managers in op cruciale posities. Behalve een rigoureuze kostensanering worden de bedrijfsprocessen onder handen genomen. Processen en protocollen worden gestandaardiseerd, waardoor niet alleen kosten bespaard worden maar vooral de -voor klanten essentiŽle- doorlooptijd aanzienlijk verkort wordt.

Het vertrouwen van klanten wordt herwonnen door een betere dienstverlening met behoud van de sterke wetenschappelijke signatuur. Gekoppeld aan strak financieel management wordt in anderhalf jaar tijd weer een gezond bedrijf neergezet met een wereldwijde reputatie op het gebied van klinisch onderzoek.

De dienstverlening is inmiddels uitgebreid met fase IIA-onderzoek (onderzoek van de werking van geneesmiddelen in een kleine groep patiŽnten in een klinische omgeving). PBR realiseerde in 2003 Ä 43 mln omzet met ca. 400 medewerkers en was daarmee de grootste Europese speler in haar marktsegment.

Het transitieproces is voor PBR grotendeels afgerond en daarmee neemt de toegevoegde waarde van Trimoteur af. Eind 2002 heeft Trimoteur haar meerderheidspositie in PBR verkocht aan HG Capital, een Britse venture capitalmaatschappij gefocust op gezondheidszorg, tegen een waardering van Ä 90 miljoen. Trimoteur blijft nog 2 jaar betrokken bij de onderneming via een minderheidsbelang van 10%.


> Ga naar de PBR website
Hieronder staan de cases waarin Trimoteur investeert of geinvesteerd heeft. Bekijk ze door er met de muis overheen te gaan. Klik erop om een case volledig te zien.
Sandd
Customs Support
Pharma Bio-Research