Case Sandd
 
Cases
 
De liberalisering van de Nederlandse postmarkt in 1997 bood een unieke kans om een nieuw, concurrerend postbedrijf op te zetten. In slechts drie jaar tijd heeft Trimoteur de nummer twee positie in de postmarkt verworven, met een landelijk dekkend netwerk dat 2x per week bezorgt.

Post: van monopolie naar concurrentie
Een eerste stap naar volledige liberalisering van de nationale postmarkten is gezet in 1997. Toen hebben de lidstaten van de Europese Unie de Europese Postrichtlijn uit 1997 (97/67/EG) doorgevoerd. De nationale postbedrijven kregen daarbij een aantal verplichtingen opgelegd voor wat hun dienstverlening betreft. Daar staat voor deze bedrijven een monopolie op een deel van de postmarkt tegenover.
Voor TPG Post betekent dit dat zij verplicht is alle brieven en pakketten tot 10 kilogram te versturen tegen betaalbare en uniforme tarieven, onafhankelijk waar vandaan of waar naartoe in Nederland. Zij moet zes keer per week post tot 2 kilogram collecteren en bezorgen en de garantie bieden dat 95% van de binnenlandse post de volgende dag wordt bezorgd. Voor TPG Post staat daar het monopolie in Nederland voor concessiepost tot 100 gram tegenover. In tegenstelling tot de meeste omringende landen valt in Nederland het economisch interessante segment, direct mail, niet onder een monopolie.

Sandd: het op één na grootste postbedrijf van Nederland
Sandd is deels opgebouwd door overname van lokale postbedrijven en het opzetten van nieuwe Sandd depots. Daarnaast bestaat het distributienetwerk uit verscheidene partner-postbedrijven waarmee een overeenkomst voor postbezorging is afgesloten. Hierdoor biedt Sandd 100% landelijke dekking aan op alle Nederlandse adressen, dus op alle fysieke adressen en de postbusadressen.

Momenteel bezet Sandd in Nederland de nummer twee positie in de bezorging van geadresseerd drukwerk, zoals direct mail en tijdschriften. Sandd heeft het verspreidde volume zien stijgen van 130 miljoen poststukken in 2004 tot 450 miljoen in 2010, met een marktaandeel van ca. 8%.

Postbezorging via Sandd gebeurt op twee vaste bezorgdagen door meer dan 12.000 postbezorgers.


> Ga naar de Sandd site
Hieronder staan de cases waarin Trimoteur investeert of geinvesteerd heeft. Bekijk ze door er met de muis overheen te gaan. Klik erop om een case volledig te zien.
Sandd
Customs Support
Pharma Bio-Research